Szalamandrák az utakon!

Foltos szalamandra (Fotó: Novák Adrián)

A szalamandrák is elindultak szaporódóhelyeik felé. Vigyázzunk rájuk!

Az enyhe tél végi időjárás miatt már februárban elindultak a kétéltűek a szaporodó helyek felé. Míg a békák esetében ez egy egyértelmű és rövidebb ideig tartó vonulás a vizek felé ilyenkor, a szalamandrák – nehezítve a természetvédők helyzetét – tavasztól őszig hónapokon keresztül megjelennek az élőhelyeiket átszelő erdei utakon esős időben. Különösen azért, mert a sötét színű aszfalt melegebb a környezeténél, továbbá a táplálékának számító gilisztákat is könnyen megtalálja ott. A foltos szalamandra jellemzően a középhegységi üde élőhelyeken él, mindig egy-egy patakvölgy térségében. A telet hibernálva töltik a patakvölgy fölötti sziklás, köves talajú erdőkben, a kövek, illetve a fák kimosódott gyökerei alatti üregekben, a korhadó fák tőodvaiban. Magyarországon védett faj, állományait a közúti közlekedés szinte mindenhol komolyan veszélyezteti.

A Börzsönyben a legtöbb erdei aszfaltúton felbukkanhatnak, de a legkritikusabb útszakasz a Kemence-völgyben vezető erdészeti úton van. A Visegrádi-hegységben két kritikus erdei aszfaltút szakaszon kell nagyobb figyelemmel lenni rájuk: Szentendre Dömörkapu térségében (az Erdészet és a buszforduló között), valamint Dömös Szőke-forrás-völgyben, az erdő széltől a Rám-szakadék felé vezető szakaszon.

Foltos szalamandra kel át az úton (fotó: Novák Adrián)

Az erdei utakon közlekedők is sokat tehetnek a szalamandra állományok megőrzéséért, azzal, hogy kellő figyelemmel közlekednek. Annak ellenére, hogy élénk sárga, vagy narancssárga foltokkal tarkított színezetű, gépjárműből nagyon nehéz észrevenni őket az utakon és nem menekülnek el az autó hallatán, még 20-30 km/h sebességnél is. Ettől gyorsabban pedig szinte garantált a gázolás. Ha az úton tartózkodó szalamandrát lát, kérjük, álljon meg (vészvillogóval) és kesztyűvel, vagy akár egy falevéllel megfogva tegye le az állatott a patakvölgy felé eső oldalra. Ezzel nagyon sok egyed élete menthető meg.

Novák Adrián, Karakai Tamás
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.