Az egyhajúvirágok nyomában

Egyhajúvirág (Fotó: Marosán-Pál Melinda)

Az egyhajúvirág (Bulbocodium vernum) vagy más néven tavaszkikerics, Magyarországon 1993. óta fokozottan védett növényfaj, természetvédelmi értéke: 250 000 Ft. Mindössze néhány tucat helyen fordul elő hazánkban, és ezen populációk néhány kivételtől eltekintve kis méretűek, hosszú távú fennmaradásuk bizonytalan. A magyarországi állományok az erdőssztyepp ökotípus fennmaradása szempontjából eddig is igen fontosak voltak. Az ukrajnai események miatt a faj hazai védelme, illetve a Kárpát-medencei állományok megőrzése pedig még inkább felértékelődött.

Igazgatóságunk működési területének keleti peremén található a faj egyik legnagyobb hazai populációja. Az ismert előfordulások egy része védett természeti területen található, de bőséggel vannak adatok ezen kívül is.

Minden évben izgalmas időszak, amikor az ismert élőhelyeket felkeressük és felmérjük, milyen változások történtek az előző évhez képest. Kora tavasszal mindössze 1-2 hétig van erre lehetőség, ekkor bújnak elő az első kis virágok és nyílnak ki napról napra egyre többen.

Idén a korai meleg beköszöntével, a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai már február második felében felkeresték az ismert élőhelyeket és egyesével leszámolták az egyhajúvirág egyedeket. A nagyobb egyedszámú foltoknál kötelek kifeszítésével igyekeztek a mérést minél pontosabban elvégezni.

A részletes felmérések alapján kijelenthetjük, hogy idén közel rekordszámban virágoztak az egyhajúvirágok.

Ami külön érdekesség, hogy az igen ritka fehér színű egyedekből is több került elő a korábbi évekhez képest.

Egy fehér színű egyed

„És egyszer csak ez tárul elénk a néhol kúszó-mászós, bozóton átkelős erdőrészből kiszabadulva! Egy csoda”

A rekordmeleg február miatt a virágok zöme már elnyílt, a lepellevelek kifakulnak, lehullanak. és a növény lassan visszahúzódik. Ebben az időszakban kimondottan érzékeny a faj a taposására, így kérjük, hogy a terület látogatását a következő hetekben mellőzzék, mert bár hagymás növényről van szó, de az ivaros szaporodás is elengedhetetlen ahhoz, hogy a populációk növekedjenek és genetikailag ellenállók maradjanak a napjainkban zajló klimatikus kihívásokkal szemben.

Írta: Vidra Tamás, Németh András

Fotók: Marosán-Pál Melinda

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.