Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Régi torony új kilátásokkal

Megjelenés: 2017.08.03

Új természetvédelmi kiállítás és kilátótorony épül Visegrádon.

Csipkerózsika-torony

"Ha a Duna mentén Dömösről utazunk Visegrád felé, jobbra a hegyoldalban különös épület rejtőzik a fák és bokrok dzsungelében. Az útról nem látható, mert eltakarják a fák, megközelíteni pedig egy erdei parkolóból induló keskeny ösvényen lehet, gyalog. Évtizedekkel ezelőtt fontos szerepet szánhattak ennek az útnak, lábunk alatt szilárd burkolatot érzünk, oldalt egykori lámpatestek csonkjai meredeznek. Most azonban nehezen törünk előre, mert oldalról sűrűn behajlanak a juharfaágak, az iszalag- és szederindák.

Végül elérünk egy fehér kőépületet, melynek ablaka nincs, csak egy nagy vasajtaja. Mozdítani nem lehet, de résnyire nyitva van, így be tudjuk préselni magunkat. Belül egy pénztárablak törött üvegekkel, kibelezett vizesblokkok, leszakadt ajtók, törmelék. Valamikor úgy rendezték be, hogy kirándulók tömegére számítottak. Az épület mögött összetört kőlépcső vezet a tetőre. Fent kilátóterasz, rajta omladozó, pagodaszerű fatorony, a kilátást gyomfaként felnőtt bálványfák, akácok akadályozzák. A kis kísértetkastélyt a Nagymaros és Visegrád közé tervezett vízlépcső munkálatainak kezdetekor építették, célja az volt, hogy az emberek innen nézhessék a gigantikus építkezést, majd később a dübörgő erőművet. Az Európai Unió támogatásával az épület a következő években megújult külsőt, izgalmas belsőt és új jelentést kap. Remélhetőleg a visegrádi kirándulások kedvelt célpontjává válik..."

Kézdy Pál, szakmai igazgatóhelyettes, DINPI

A fenti szöveg RÉSZLET a legújabb CINCÉR ÚJSÁGBÓL. A teljes cikket ITT OLVASHATJA EL>> (6-7. oldal)

Kapcsolódó helyek

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább