Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Beteljesületlen gólyaszerelem Száron

Megjelenés: 2020.03.24

Egyre több fehér gólya (Ciconia ciconia) érkezik vissza a telelő területekről a költőhelyére.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park közös madárvédelmi programjainak keretében volt szerencsém a Gyilkos-tó környéki munkálatokban részt venni. Akkor született meg az ötlet, hogy tavasszal a megfelelő élőhelyre kirakott, az igazihoz megtévesztésig hasonlító műanyag gólya csalogató hatással bírhat. A gondolatot tett követte, így a Békás-szoros bazársorán beszereztem a kelléket.

A történet idén tavasszal folytatódott, amikor a kertemben felállított gólyafészek közelében, egy tocsogós, vizes réten kihelyeztem „Gerzsont” a műgólyát. Magam is viccesnek találtam az ötletet, hittem is benne, meg nem is.

Március 18-án reggelizés közben egy átsuhanó árnyék vetődött az ablakra. Egy gólya kanyarodott éppen a fészek felé. Csak szálljon rá, gondoltam. Végül könnyedén landolt a viharos szelektől erősen megtépázott fészekalapra. A jövevény álldogált a fészekben, tette-vette magát, még a fészek rendezgetés trükkjét is bevette, hogy felhívja magára Gerzson figyelmét. De a székelyföldi gólyánk nem reagált semmire, műanyag lelke mozdulatlanságra ítélte.

Még éppen annyi időm volt, hogy egy bizonyító fotót készítsek, mert a gólya felismerve a helyzetet, folytatta vándorlását egy ismeretlen revír felé.

Érdemes időnként az eget kémlelni, mert az elkövetkező hetekben egyre több gólya fog visszaérkezni a fészkekhez, megörvendeztetve minden természetet, madarat kedvelő embertársunkat.

Klébert Antal
természetvédelmi őrkerület-vezető
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság