Újabb falu "gólyásodott be" a Vértesben

Gólyák Száron (Fotó: Klébert Antal)

Mindig nagy öröm, ha a gólyák visszatérnek, de különösen az, ha ez egy újabb településen következik be.

Szár községben kb. 50 éve, a Sósi-ér kikotrása és a Káposztás-rét kiszárítása óta nem költöttek gólyák. A vizes élőhelyek kiszáradásával, vagy tudatos lecsapolásával, felszántásával számos védett faj elveszíti élőhelyét, így van ez a gólyák esetében is. Ezen túlmenően az áramütéses, valamint az utak mellett táplálkozó, fészekanyagot gyűjtő gólyák gázolásos esetei tovább nehezítik a faj helyzetét. Vigyázzunk rájuk, lassítsunk, ha látjuk őket!

A most revírt foglaló párból a tojó madár gyűrűt visel (1H973), amiből tudjuk hogy 2013-ban látta meg a napvilágot egy tápiószelei fészekben. Azóta egyszer figyelték meg, 2016 júliusában, Dunatetétlen határában. Bár a fészekrakással kissé megkéstek, de még így is örvendetes, ha ennyi év kihagyás után ismét megjelenik egy gólyapár.

Videó a szorgos fészeképítésről: https://youtu.be/gsSh7CKEZr4 


Klébert Antal
természetvédelmi őrkerület vezető

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.