A Madárdal tanösvény idei megfigyelései

Barkóscinege csapat (Panurius biarmicus) Fotó: Polgár Márta

Dinnyési-fertő madárvilágának bemutatása egy polgári természetőr tollából.

A Dinnyési-fertő biztonságos, zavartalan élőhelyet biztosít a madarak számára. Ornitológiai értékek viszonylatában 33-35 fészkelő fajjal és mintegy 300 előforduló madárfajjal büszkélkedhet. Vízimadarak közül récefélék, gémfélék egyaránt előfordulnak a területen, mind fészkelő, mind telelő állomány fellelhető. A kiterjedt nádasokban nádimadarak fészkelő állománya képvisel jelentős természetvédelmi értéket. Ez a gém-félék kedvenc táplálkozó és költőhelye. Legismertebb költőfajai a nagy kócsag (Egretta alba) és a szürke gém (Ardera cinerea), de nagy számban képviseltetik magukat a bakcsók ( Nycticorax nycticorax) is. A kis kócsag (Egretta garzetta) és az üstökös gém  (Ardeola ralloides) csak néhány páros állományban költött. A vörös gémek (Ardera pupurea) ugyancsak szép számmal fészkelnek. Rendszerint a közelükben neveli fiókáit a barna rétihéja  (Circus aeruginosus). A kanalasgémnek (Platalea leucorodia) ma viszont ritkaságnak számít fészkelő állománya kiemelt oltalom alatt áll.

A nádi énekes madarak is szép számban képviseltetik magukat a fertőben. Találkozhatunk cserregő, énekes és foltos nádiposzátával (Acrocephalus scirpaceus, A.  palustris, A. schoenobaenus ), de a nádiposzáták legnagyobbika a nádi rigó (Acrocephalus arundinaceus) is gyakran szemünk elé kerül. A fülemülesitke (Acrocephalus melanopogon) szintén rendszeres költő faj a területen. Emellett a barkós cinegék (Panurius biarmicus)  csilingelő hangját is gyakran hallhatjuk. A tanösvény 9. állomása melletti vizes legelőjén sokáig megfigyelhető volt az év madara a gólyatöcs (Himantopus himantopus) is.

Nem csak költési időben, hanem vonulási időszakban is jelentős gyülekező hely Dinnyés. Augusztus közepétől szeptember végéig tömegesen éjszakáznak a nádszálakon a füsti fecskék (Hirundo rustica) és a seregélyek (Sturnus vulgaris). Ősszel a ludak, récék, sirályok jönnek a tóhoz. Október (ha az időjárás engedi március végéig) elejétől húszezer, vagy még több vetési lúd (nyári lúd, nagylilik, kislilik és vörösnyakú lúd) érkezik alkonytájban, hogy a fertő biztonságot nyújtó vizén töltse az éjszakát.

Az idei év érdekes megfigyelései:

  • Réti fülesbagoly (Asio flammeus) megfigyelése a tanösvény melletti gazos területen.
  • Téli vendégként a területen mozogott a kis sólyom  (Falco columbarius).
  • Tavaszi és őszi vonulási időszakban megjelentek és napokat töltöttek itt a kék vércsék  (Falco vespertinus).
  • Nyár végi/őszi madár gyűrűzési bemutató alkalmával a hálóba akadt a terület déli részén Elza majornál a réti (Locustella naevia) és berki tücsökmadár (Locustella fluviatilis) is.
  • Augusztus szeptember folyamán több hetet tartózkodtak pásztor gémek (Bubulcus ibis) vörös angus marhák körül a fertői legelőn melyek közül több példány a soponyai gémtelepen került meggyűrűzésre.
  • Költési időszakban több alkalommal is szól a törpe vízicsibe (Porzana pusilla)

A tanösvény az idén is közkedvelt a csoportok és a látogatók körében is. Az idei évben már megközelítőleg kb. 5000 látogató kereste fel. A madárgyűrűzési bemutató során a leggyakrabban a nádi énekes madarak kerültek kézre. Közülük is a cserregő és a foltos nádiposzáták. Valamit az őszi gyűrűzések során a füsti fecske volt a legnagyobb példányszámban gyűrűzött madárfajunk    

Polgár Márta        
polgári természetőr

Ha testközelből szeretné látni a Dinnyési-fertő változatos madárvilágát, jöjjön el október 5-én a DINNYÉSI MADÁRKAVALKÁD ingyenes családi napunkra, vagy dinnyési programjaink egyikére!

Dinnyési-fertő

A Dinnyési-fertő nem is olyan régen még a Velencei-tó szerves része volt, ma is jóformán csak a balatoni vasútvonal és az országút választja el a tó délnyugati részeitől. Védett, biztonságos vizein, nádasaiban számtalan madár talál ideális fészkelő és táplálkozóhelyet.

Tovább

Dinnyési-fertő TT

A Balaton felé vezető vasútvonal és a 7-es országút elkészülte előtt a Velencei-tó nádasai délnyugati irányban Dinnyés községig húzódtak. A vizes, nádas terület a Dinnyés-Kajtor csatorna (amely a Velencei-tó vízfeleslegét hivatott levezetni) két oldalán 1966 óta védett. A Velencei-tavon megnövekedett idegenforgalmi terhelés miatt az onnan kiszoruló védett madaraknak nyújt biztonságos, zavartalan élőhelyet.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.