Hattyú-matuzsálem Dabason

Nyakgyűrűs bütykös hattyú (Fotó: Verő György)

A több, mint 16 éves nyakgyűrűs bütykös hattyút a Duna-völgyi főcsatornán kapták lencsevégre.

Az idős madarat még 2001 nyarán a Balatonon, 3 évesnél időseb korában gyűrűzték. Jelenleg ő az egyik legidősebb hazai hattyú, mindössze 2 hónappal van lemaradva a cím birtoklásáról. A madarat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén, tápiószecsői halastavakon az évek során 8 alkalommal figyelték meg és a megfigyelési adatokból kiolvasható hogy több évben (2010, 2014, 2016) bizonyosan ott költött a madár. Az állóvizek befagytával a nagy folyók mellett a Duna-völgyi főcsatornához hasonló kisebb vízfolyások is sok madarat vonzanak, többek közt valószínű így került el madarunk Baja térségébe 2004 februárjában.

Ez az eset is rámutat arra, hogy a gyűrűs madarakról készült képek hasznos információkkal láthatják el a hazai madárvédőket. Ha tehát lehetőség nyílik egy-egy ilyen madár –legyen szó bármilyen fajról– lefényképezésére, ne habozzunk és a fényképet, illetve a megfigyelés adatait (regisztráció után) töltsük fel IDE>>
 

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.